Gode råd til valg af topmadras
En Topmadras blev oprindeligt opfundet til Boxmadrasser for at optage slitage og forlænge levetiden på madrassen. I dag benyttes Topmadrassen på alle sengesystemer (Spring- Latex- skum- madrasser, Boxmadrasser, Kontinentalsenge og Elevationssenge), da topmadrassen takket være sin tykkelse også giver ekstra liggekomfort. Topmadrasser føres i mange kvaliteter og prisen afspejler typisk hvor holdbar, støttende, aflastende og åndbar den er.
Hvor vigtig er topmadrassen?
Da støtten kommer fra madrassen, skal man se topmadrassen som et komfortlag. Topmadrassen vil typisk gøre din madras blødere i overfladen, da den via sin tykkelse på ml. 4-10 cm, giver et ekstra lag at synke ned i. Hvis ens madras er for hård, kan en ny topmadras være løsningen, da den kan medvirke til at give en bedre trykfordeling og derved give en bedre trykaflastning til skulder og hofteparti.
Hvis ens madras er for blød kan det oftest ikke klares med en ny topmadras, medmindre man i forvejen har en meget gl. blød topmadras. En topmadras i høj kvalitet kan også gøre overfladen mere åndbar og ventilerende, så man ikke har det så varmt når man sover.
Hvilket fyld skal din topmadras have?
Fyldet i topmadrassen er altafgørende for hvordan den føles at ligge på og hvor åndbar den er at sove på. Det mest populære fyld er (Latex) da det typisk er fremstillet med huller, hvor luften kan passere. Latex fremstilles i flere kvaliteter, da det både findes i en syntetisk og naturlig udgave.
Latex (Syntetisk)
Den syntetiske Latex er kunstigt fremstillet og kan derfor sælges billigere. Syntet latex har relativt lukket porrer, så den ånder mest igennem de synlige fremstillet huller. Syntet latexen er en forholdsvis kompakt latex type, så Topmadrassen vil være medium til fast i hårdhedsgraden.
Latex (Naturlig)
Naturlatex udvindes fra træet Hevea brasiliensis, som vi også kalder gummitræ. Når naturlatexen er tappet fra gummitræerne, udvindes og forarbejdes den til skum, der hældes i en støbeform, så der dannes en madras.
Den naturlige latex har åbne porre samt huller, så man opnår den optimale
ventilation og åndbarhed. En Topmadras med naturlatex vil føles svampet og vil være blød til medium i hårdhed.
Man kan også få topmadrasser som er fremstillet af olie i Skumgummi som Purskum og Koldskum.
Purskum
Purskum (Polyurethanskum), som typisk anbefales til begrænset brug. Skummet har en lav vægtfylde og vil derfor miste sin bæreevne og blive flad indenfor en kort årrække. Toppen vil oftest føles som medium hårdhed.
Koldskum
En Topmadras med Koldskum har en større vægtfylde og elasticitet end purskum. En Topmadras med koldskum har en høj bæreevne, der støtter kroppen godt samt en lang levetid.
Toppen føres i både medium til fast i hårdhedsgraden.
En femte mulighed kan være en Topmadras med Celsius skum (Viskoelastisk skum) også kaldet Memory foam eller Temperatur følsomt skum.
Celsius skum
Denne skumtype anbefales til folk der ønsker en Topmadras der kun bliver blød ved skulder og hofte og som bibeholder sin fasthed ved lænden.
Celsius skum er et viskoelastisk materiale som har en langsom reaktionsevne og bliver hård ved lav temperatur og blød ved høj temperatur.
Celsius skum føres i forskellige kvaliteter, alt efter hvor høj en vægtfylde der er af ren
viskoelastisk materiale. Da en Celsius topmadras omslutter kroppen meget, skal man regne med at det er sværere at komme af med varmen.
Betrækket på topmadrassen?
Prisen på en topmadras bliver også påvirket af kvaliteten på topmadrasbetrækket. Et billigt betræk er stift og varmt hvor et højkvalitets betræk er strækbart, åndbar og holdbart.
Der findes betræk som har Cool effekt (Kølende), som kan anbefales til folk der har det meget varmt når de sover. Man kan også få topmadrasbetræk der er lavet af naturfibre som bambus og træfibre, der fra naturens side er åndbart og anti-bakterielt (Så støvmider ikke kan yngle).
Hvis man køber en stor Topmadras i eks. str. 180x200 cm. findes der også sengemærker hvis topmadrasbetræk er delbare (Betrækket kan deles i to), så det kan vaskes i en normal vaskemaskine.
Forventet levetid på en Topmadras?
Da topmadrassens oprindeligt blev opfundet til at optage slitage og skåne madrassen, skal man regne med at udskifte sin topmadras oftere end madrassen. En topmadras vil altid få det der kaldes en naturlig sætning når den tages i brug (bliver blødere der hvor man er tungest) og dette er helt normalt.
En topmadras bør udskiftes når den er faldet sammen (buler ned ad) og ikke har evnen til at rette sig ud og give støtte. De billigste topmadras modeller har en begrænset levetid på 2-3 år. Et mellem klasse produkt holder typisk 5-7 år og en højkvalitets topmadras kan holde op til 10 år og nogle gange længere.